Przyszła wiosna zamiast spędzać godziny w kuchni , warto wybrać się na wiosenny spacer. Ułatwi nam to zielone curry podpatrzone kiedyś u Nigelli, a którego wykonanie zajmuje 25 minut, polecam
30 min
Składniki:
5 filetów z udźca kurczaka
1 cebula dymka + szczypiorek
½ szklanki zielonego groszku ( mrożony )
2/3 szklanki zielonej fasolki szparagowej
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżka zielonej pasty curry
1 łyżeczka sosu rybnego
½ szklanki rosołu lub bulionu
Sok z ¼ cytryny
Zielone curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy bardzo dokładnie i kroimy na 3 części. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy na złoty kolor kawałki mięsa. Kiedy mięso ładnie się zarumieni na patelnie wkładamy pastę curry i przesmażamy wszystko razem przez minutę. Do mięsa wlewamy mleko kokosowe, rosół, pokrojoną dymkę , a także groszek i fasolkę - całość dusimy 15 minut. Sos doprawiamy do smaku sosem rybnym i sokiem z cytryny. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko. Sos przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze