Przepis od teściowej, która zauważyła jak późną jesienią chciałem wyrzucić niedojrzałe pomidory.
1 godz. 30 min
Składniki:
2 kg zielonych pomidorów, 20dkg cebuli, 2-3 łyżeczki soli.
Zalewa: 1 litr wody, 2-3 łyżki cukru, pełna łyżeczka kwasu cytrynowego lub octu do smaku. Do każdego słoika po 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, po małym kawałku liścia laurowego, po szczypcie nasion kopru.
Zielone pomidory w sałatce ii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte zielone pomidory pokrajać w cienkie plasterki.Podobnie pokrajać cebulę, posypać solą i pozostawić na kilka godzin przykryte. Następnie przełożyć do słoików, odcedzając wodę. dodać przyprawy i zalać gorącą zalewą. Zamknięte wstawić do pasteryzacji na 15-18 minut.
Porady
Można dodać do sałatki kilka owoców czerwonej papryki pokrajanej w pierścienie. Do każdego słoika wlać na wierzch po łyżce świeżego oleju.
Komentarze