Zielony groszek z ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -100 g ryżu
    -3 łyżki masła
    -1/4 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
    -400 ml wrzącego bulionu warzywnego lub drobiowego
    -1/2 filiżanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
    -3 łyżki tartego parmezanu

Zielony groszek z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztapiamy masło, smażymy cebulę i dodajemy ryż. Delikatnie solimy i mieszamy. Stopniowo dodajemy bulion, mieszając pomiędzy kolejnymi porcjami. Dolewamy kolejną porcję bulionu, jak tylko ryż zaabsorbuje poprzednią. Kontynuujemy do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie al dente. Dodajemy groszek, mieszamy. Podajemy na ciepło, posypane parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy