Zielony makaron z brokułem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Można podać na obiad i na kolację też będzie super ......

  • 45 min

Składniki:

  • - mąka żytnia + do podsypania (0,5 szklanki): 500 gramów
    - mrożony szpinak: 150 gramów
    - jajka: 5 sztuk
    - sól: 1 szczypta

    - brokuł: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sól: 4 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - starty parmezan: 2 szczypty
    - oliwa: 2 łyżki

Zielony makaron z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1
    Szpinak podgrzać na suchej patelni, na małym ogniu. Szpinak odparować, ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sól, jajka, szpinak. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto rozwałkować na podsypanym blacie, zwinąć je w rulon i ciąć w grubsze paski. Paski podsypać mąką, aby się nie posklejały. Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie.
    2
    Brokuła rozdzielić na różyczki i ugotować al-dente. Na patelnię wylać oliwę, wrzucić 2 ząbki posiekanego czosnku, delikatnie podsmażyć. Do czosnku dodać ugotowane różyczki brokuła, chwilę podsmażyć posolić i popieprzyć do smaku. Do podsmażonej brokuły dodać makaron podsmażyć chwilę i wykładać na talerz. Gotowe danie posypać parmezanem.

Komentarze

Podobne przepisy