Ziemniaczane myszki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię spędzać czas w kuchni, przygotowując potrawy dla wnuków.

Składniki:

  • ● kilka ziemniaków
    ● puszka kukurydzy
    ● 2 marchewki
    ● 3 rzodkiewki
    ● 1/2 ogórka
    ● pomidor
    ● 4 korniszony
    ● 1/4 czerwonej papryki
    ● kilka liści sałaty
    ● kilka piórek szczypiorku
    ● majonez
    ● sól
    ● 20 dag szynki
    ● 20 dag żółtego sera

Ziemniaczane myszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy,
    płuczemy. Gotujemy ok. 30 minut w mundurkach. Studzimy,
    obieramy. Przekrawamy
    wzdłuż na pół.
  • 2. Kukurydzę osączamy. Marchewki,
    rzodkiewki, pomidora,
    ogórka i szczypiorek myjemy.
    Marchewki obieramy i z pomidorem
    kroimy w plastry. Część
    ogórka kroimy w plastry, resztę
    w dużą kostkę lub trójkąty.
    Korniszony kroimy w podłużne
    plastry. Sałatę myjemy, osuszamy
    i rwiemy na kawałki.
  • 3. Na talerzykach układamy
    połówki ziemniaków. Dekorujemy
    myszki: z kukurydzy lub
    kawałków marchewki robimy
    oczy i nosy, ze szczypiorku
    wąsy i ogonki, z półplasterków rzodkiewki uszy. Tułów dekorujemy
    plasterkami ogórka lub
    korniszonów oraz kukurydzą.
  • 4. Sałatę mieszamy z resztą
    warzyw. Solimy i dekorujemy
    majonezem. Ser kroimy w trójkąty,
    szynkę w plastry. Układamy
    obok myszek.

Notka redakcyjna

PPWS_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy