Ziemniaczane myszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy,
płuczemy. Gotujemy ok. 30 minut w mundurkach. Studzimy,
obieramy. Przekrawamy
wzdłuż na pół.
2.Kukurydzę osączamy. Marchewki,
rzodkiewki, pomidora,
ogórka i szczypiorek myjemy.
Marchewki obieramy i z pomidorem
kroimy w plastry. Część
ogórka kroimy w plastry, resztę
w dużą kostkę lub trójkąty.
Korniszony kroimy w podłużne
plastry. Sałatę myjemy, osuszamy
i rwiemy na kawałki.
3.Na talerzykach układamy
połówki ziemniaków. Dekorujemy
myszki: z kukurydzy lub
kawałków marchewki robimy
oczy i nosy, ze szczypiorku
wąsy i ogonki, z półplasterków rzodkiewki uszy. Tułów dekorujemy
plasterkami ogórka lub
korniszonów oraz kukurydzą.
4.Sałatę mieszamy z resztą
warzyw. Solimy i dekorujemy
majonezem. Ser kroimy w trójkąty,
szynkę w plastry. Układamy
obok myszek.
Komentarze