Od dłuższego czasu chodził za mną ten przepis, w sumie za każdym razem, gdy pozostawały z obiadu ziemniaki :). No i w końcu postanowiłam go wypróbować.
1 godz. 20 min
Składniki:
250 g ugotowanych ziemniaków
60 g masła
2 jajka
400 g mąki pszennej
opakowanie proszku do pieczenia
125 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
kilka kropli olejku migdałowego
5 łyżek mleka
cukier puder
Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, jajka i cukier miksujemy razem na gładką masę. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Do masy maślano- jajecznej dodajemy przeciśnięte przez praskę lub zmiksowane blenderem ziemniaki.
Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Zmielone orzechy mieszamy z 3 łyżkami cukru kryształu, olejkiem i mlekiem, dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy mocno podsypując uprzednio blat mąką, na okrąg o śr. 40 cm.
Ciasto smarujemy masą orzechową, dzielimy na trójkąty i zwijamy zaczynając od szerszego brzegu.
Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - rogaliki jeszcze wyrosną ;).
Pieczemy przez 30 minut w 170 C.
Komentarze