Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem śliwkowo orzechowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo delikatne i kruche rogaliki z dodatkiem ziemniaków do ciasta. I oczywiście nadzienie – powidła śliwkowe i włoskie orzechy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 30 sztuk
    Ciasto:
    1 szklanka ugotowanych przetartych ziemniaków
    2 szklanki mąki + ½ szklanki do podsypania
    1 łyżka cukru
    10 dag margaryny(u mnie Kasia)
    2 żółtka
    Szczypta soli
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    1 słoik gęstych powideł śliwkowych(375 ml)
    1 szklanka połówek orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    Cukier puder + cynamon do oprószenia rogalików
    Papier do pieczenia

Ziemniaczane rogaliki z nadzieniem śliwkowo orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól do smaku, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać przetarte ziemniaki, żółtka, tłuszcz, cukier, zagnieść ciasto. Podsypać mąką ciasto, rozwałkować na grubszy placek(około 3 mm), wyciąć radełkiem kwadraty. Wcześniej podsmażyć orzechy na maśle z miodem. Na środek kwadratów nałożyć powidła oraz orzechy, uformować rogaliki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec na złoty kolor. Wystudzone rogale posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Porady

1.rogaliki można przygotować z dowolnym farszem np. ze szpinakiem ale bez cukru. 2. do ciasta można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy