Ziemniaczano pieczarkowe placki z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placki: ziemniaki zmiel, dodaj mąkę, jajko, szczypte soli i zagnieć ciasto.
Pieczarki pokrój i podsmaż na oleju wraz z cebulą a nastepnie przypraw, wymieszaj z serem startym na tarce i ostudz.
Z małej porcji ciasta uformuj kulkę, spłaszcz ją, nałóz troche farszu na całej długości i zlep z drugim plackiem.Placki maczaj w roztrzepanym jajku, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
Sos:
pieczarki umyj, osusz, pokrój i uduś na rozgrzanym oleju a nastepnie zalej śmietaną z mąka i całość zagotuj przyprawiając sos do smaku.
Sosem delikatnie polej placki-smacznego!
Porady
wychodzi około 7 porcji placków, cena o, 80 zzł na porcje
Komentarze