Ziemniaczare myszki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne danie dla maluchów.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 4 sztuki
    - kukurydza puszka: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - rzodkiewka: 3 sztuki
    - ogórek: 0.5 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - ogórki konserwowe: 4 sztuki
    - papryka czerwona: 0.25 sztuki
    - sałata: 0.25 sztuki
    - szczypior, majonez, sól: 1 szczypta
    - szynka: 20 dekagramów
    - Żółty ser: 20 dekagramów

Ziemniaczare myszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki wyszoruj, opłucz. Wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj w mundurkach przez 30 minut. Wyjmij, ostudź i obierz ze skórki.
  • 2. . Kukurydzę osącz z zalewy. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rzodkiewki oczyść, dokładnie umyj. Mały kawałek umytego ogórka sałatkowego pokrój w cienkie plasterki, resztę w grubą kostkę lub trójkąciki. Korniszony przekrój wzdłuż na połówki. Liście sałaty opłucz, osusz, porozrywaj na kawałki. Szczypiorek umyj.
  • 3. Obrane i przestudzone ziemniaki przekrój na połówki. Ułóż na talerzykach. Ziemniaczane myszki udekoruj oczkami z kukurydzy i plasterkami marchewki, uszami z rzodkiewek oraz wąsami ze szczypiorku. Ozdób je także plasterkami ogórka, korniszonami i majonezem.
  • 4. Z sałaty i reszty warzyw przygotuj sałatkę. Dopraw solą oraz majonezem, posyp szczypiorkiem. Ser pokrój w trójkąty, szynkę w plastry. Układaj obok myszek. Podawaj z sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy