Ziemniaczki smażone z boczkiem i chrzanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, sycąca ziemniaczana patelnia. Najlepiej smakuje z kefirem lub maślanką.

  • 60 min

Składniki:

  • ok 800 g ziemniaków
    100 g wędzonego boczku
    kilkucentymetrowy kawałek świeżego chrzanu
    natka pietruszki
    świeżo mielony pieprz
    sól morska
    1-2 łyżki masła klarowanego

Ziemniaczki smażone z boczkiem i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane, następnie dodać talarki.
  • 3. Smażyć aż zmiękną i będą zarumienione.
  • 4. Natkę pietruszki posiekać, chrzan zetrzeć na tarce, boczek pokroić w drobną kosteczkę.
  • 5. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem i posypać pietruszką, boczkiem i chrzanem.
  • 6. Podawać ze szklanką zimnej maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka.

Porady

Podawać ze szklanką maślanki, kefiru lub kwaśnego mleka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy