Ziemniaczki smażone z suszonymi śliwkami, boczkiem i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki pokroić w niezbyt małą kostkę, ugotować w osolonej wodzie tak, aby nie były zanadto miękkie. Odcedzić.
2.Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zarumieni. Dodać pokrojoną cebulkę, wymieszać i smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli.
3.Dodać olej, wrzucić ziemniaki. Smażyć całość, mieszając, aż ziemniaki dobrze się zrumienią. Następnie dodać pokrojone śliwki, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i czosnkiem. Podawać gorące.
Porady
Ważne, aby dobrze doprawić danie i ładnie przysmażyć ziemniaczki.
Komentarze