Ziemniaki Hasselback

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Ziemniaki Hasselback, przepis wywodzi się z kuchni szwedzkiej. Zapiekane, chrupiące ziemniaki, cienko ponacinane, po raz pierwszy podano w restauracji Hasselbacken. Znakomity dodatek do dania głównego, oraz mięsa z grilla. Polecam na szybki obiad, nie wymagają dużego nakładu pracy, a smakują obłędn

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki

    ziemniaki 6 dużych
    masło 50 g
    czosnek 2-3 ząbki
    przyprawy tymianek, sól, pieprz, rozmaryn ( zioła powinny być świeże, wykorzystałam suszone )

Ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Ziemniaki dokładnie myję, osuszam. Nacinam cienko, co 2-3 mm mniej więcej do 1/3 wysokości ziemniaka tak aby nie przeciąć go na pół. Dla ułatwienia może posłużyć drewniana łyżka na, której należy umieścić ziemniaka i swobodnie nacinać. Ziemniaki układam na brytfannie ( najlepsza będzie patelnia lub brytfanna żeliwna ), na wierzch plastry schłodzonego masła, następnie posypuję przyprawami.
    Ziemniaki zapiekam w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 220 °C. Pieką się w temperaturze 200 °C w czasie 40 minut. Następnie nacieram je startym na tarce czosnkiem , ponownie zapiekam 20 minut w zredukowanej temperaturze do 180 °C. Czas pieczenia zależny jest od wielkości i rodzaju ziemniaków, powinny być upieczone do miękkości w środku, z zewnątrz zarumienione i chrupiące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy