Ziemniaki pod kołderką śmietanowo-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać umyć,ponacinać w poprzek,skropić olejem,przyprawić ulubionymi przyprawami,wyłożyć w naczyniu żaroodpornym,w małej miseczce wymieszać śmietanę z mąką,oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem,dodać sól i pieprz do smaku,następnie nałożyć powstałą pastę na ziemniaki i dokładnie rozsmarować.
2.Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C i piec przez 35 min.po tym czasie ziemniaki posypać tartym serem i zapiec do zarumienienia.
Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości ziemniaków.
Gotowe posypać posiekanym koperkiem.
Porady
Ziemniaki podawać z ulubionym mięsem lub jajkiem sadzonym.
Notka redakcyjna
Zobacz też: bataty - 16 przepisów na słodkie ziemniaki
Komentarze