Przepis na to danie jest przekazywany u nas z pokolenia na pokolenie.
10 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
20 dag szynki wieprzowej
20 dag sera żółtego
3 cebule
2 jajka
pół szklanki śmietany 30%
przyprawa uniwersalna (do smaku)
łyżeczka soli
łyżka smalcu
Ziemniaki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać ziemniaki i pokroić w talarki, a następnie wrzucić na osoloną, gotującą się wodę. Gotować 10 minut. Odcedzić. Cebulę podsmażyć na smalcu. W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę ziemniaków, połowę cebuli podsmażonej, połowę szynki pokrojonej w kostkę i na to zetrzeć połowę sera żółtego. Kolejna warstwa tak samo. Roztrzepać 2 jajka, pół szklanki śmietany i pół łyżeczki przyprawa uniwersalna, a następnie wylać na zapiekankę.
Zapiekać to wszystko w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut,
Komentarze