Zimna zupa z oliwek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pracuję w hotelu Bryza w Juracie i dzięki temu mogę podpatrywać gotowanie w mistrzowskim wydaniu. Tą smaczną zupą delektowałam się, gdy byłam na Cyprze. Teraz podczas letnich spotkań częstuję nią przy

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 8 dag zielonych oliwek
    ● 1 mała puszka (8 sztuk) anchois
    ● 1 mały ogórek
    ● 1 pęczek dymki
    ● 3 łyżki miękiszu chleba
    ● 200 ml mleka lub śmietany
    ● 4 listki bazylii
    ● 2 listki mięty
    ● 1 cytryna
    ● serek mascarpone
    ● 2 łyżki oliwy z oliwek
    ● pieprz ziarnisty (najlepiej cytrynowy)
    ● białe wino
    ● ser hallumi

Zimna zupa z oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zimna zupa z oliwek 1. Z oliwek usuwamy peski,
    a miąższ grubo siekamy. Chleb
    zalewamy mlekiem lub śmietaną i odstawiamy. Ogórka obieramy,
    przekrawamy wzdłuż na pół,
    usuwamy nasiona, a resztę siekamy.
    Dymkę oczyszczamy,
    obieramy i również siekamy.
  • 2. Anchois, oliwki, chleb z mlekiem
    lub śmietaną, ogórka i dymkę
    miksujemy. Dodajemy umyte
    i poszatkowane liście bazylii
    oraz mięty, skórkę startą z cytryny
    i serek mascarpone. Wlewamy
    oliwę z oliwek i doprawiamy
    świeżo zmielonym pieprzem.
    Ponownie miksujemy.
  • 3. Zupę podajemy w małych
    miseczkach, z lampką białego
    wina i grillowanym serem hallumi.
    Świetnie smakuje również
    z japońskim sushi.

Porady

● Ser hallumi można zastąpić dowolnym serem kozim lub owczym (np. fetą, pamiętając, że jest słona). ● Dobrym dodatkiem do zupy może być groszek ptysiowy.

Notka redakcyjna

PPK_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy