Zimowy deser piernikowy z frużeliną z żurawiny

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudowne połączenie smaków. Moja ulubiona kombinacja ;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Frużelina:
    20 dag świeżej żurawiny
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka żelatyny

    1 opakowanie pierniczków
    3/4 szkl śmietanki 30%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    nalewka żurawinowa

Zimowy deser piernikowy z frużeliną z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniczki kruszymy i wrzucamy na dno pojemników na deserki albo pucharków. Możemy użyć ciastek świątecznych na które nie mamy już ochoty albo placka piernika tradycyjnego. Skrapiamy odrobiną nalewki żurawinowej albo innej ulubionej.
  • 2. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy na pierniczki.
  • 3. Frużelina żurawinowa *najlepiej ją zrobić dzień wcześniej- Żurawinę zagotowujemy z cukrem, gdy puści sok dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Dodajemy również żelatynę i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce. Polewamy deserki. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy