Ziołowe bułeczki na parze

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Aromatyczne bułeczki - polecam na śniadanie

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 pełne szklanki mąki, 2 dag drożdży, 2 żółtka, 3/4 szkl mleka, 2 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki soli, szczypta czarnuszki, szczypta ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżka drobno pokrojonego koperku, 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki, ok 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku

Ziołowe bułeczki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypałam makę, zioła, sól - wymieszałam. Dodałam żółtka, olej i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobiłam gładkie ciasto. Podczas wyrabiania delikatnie podsypywałam mąką. Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1,5 h w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ładnie urosło jeszcze raz krótko wyrobiłam. Urywałam porcje ciasta. Turlałam w rękach kulki mniej więcej wielkości mandarynki. Bułki nakryłam ściereczką i zostawiłam na ok 15 minut. W garnku zagotowałam wodę - połowę pojemności garnka. Gdy zaczęła wrzeć na garnek nałożyłam nakładkę do gotowania na parze. Poukładałam bułki. Garnek nakryłam pokrywką. Parowałam 10 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy