Ziołowe bułeczki na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypałam makę, zioła, sól - wymieszałam. Dodałam żółtka, olej i drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobiłam gładkie ciasto. Podczas wyrabiania delikatnie podsypywałam mąką. Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam na 1,5 h w ciepłe miejsce. Gdy ciasto ładnie urosło jeszcze raz krótko wyrobiłam. Urywałam porcje ciasta. Turlałam w rękach kulki mniej więcej wielkości mandarynki. Bułki nakryłam ściereczką i zostawiłam na ok 15 minut. W garnku zagotowałam wodę - połowę pojemności garnka. Gdy zaczęła wrzeć na garnek nałożyłam nakładkę do gotowania na parze. Poukładałam bułki. Garnek nakryłam pokrywką. Parowałam 10 minut
Komentarze