Ziołowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Drożdże w kruszyć do kubka,dodać cukier oraz mąkę,zalać mlekiem-wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.
2.Ciasto:Mąkę oraz przyprawy wsypać do miski,wymieszać.
Wlać zaczyn oraz masło,wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
odstawić na 1h.pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić,brać po kawałku formując okrągłe kajzerki.
3.Na wierzchu każdej ostrym nożykiem zrobić krzyżyk,lekko spłaszczyć dłońmi.
Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 10 min by lekko podrosły.
Piec 25-30min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze