Ziołowe kajzerki

0 (0 ocen)

Domowe, mocno ziołowe kajzerki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem,smakują wyśmienicie.Najlepsze jeszcze ciepłe z masłem ,plastrem wędliny czy sera.

Składniki:

  • (Na ok.15 kajzerek)
    700g.mąki pszennej
    200g.roztopionego masła
    2 łyżki:
    suszonego cząbru,rozmarynu,bazylii,estragonu
    Szczypta soli
    Zaczyn:
    20g. świeżych drożdży
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    150ml. ciepłego mleka
    Dodatkowo:
    papier do pieczenia

Ziołowe kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:Drożdże w kruszyć do kubka,dodać cukier oraz mąkę,zalać mlekiem-wymieszać.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.
  • ciasto na kajzerki 2. Ciasto:Mąkę oraz przyprawy wsypać do miski,wymieszać.
    Wlać zaczyn oraz masło,wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
    odstawić na 1h.pod przykryciem do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić,brać po kawałku formując okrągłe kajzerki.
  • przed pieczeniem 3. Na wierzchu każdej ostrym nożykiem zrobić krzyżyk,lekko spłaszczyć dłońmi.
    Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,odstawić na 10 min by lekko podrosły.
    Piec 25-30min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy