Ziołowe ziemniaczki

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, mocno aromatyczne, pikantne ziemniaczki z grilla:) Najlepsze przyrumienione, obficie obsypane ziołami oraz przyprawą do ziemniaków. Bardzo fajne smakują z maślanką lub kefirem.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 1 kilogram
    - oliwa: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 2 szczypty
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - ostra papryka: 2 szczypty
    - przyprawa do ziemniaków: 1 łyżka
    - zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek: 2 łyżki

Ziołowe ziemniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ostudzone, pokroić w plastry. Ułożyć na aluminiowych tackach lub w naczyniu żaroodpornym. Polać kilkoma kapkami oliwy, posypać przyprawą do ziemniaków, pieprzem, solą (delikatnie, bo gotowały się w osolonej wodzie), papryką oraz ulubionymi ziołami.
    Tacki ustawić na grillu, przykryć wierzch kawałkiem folii, zostawić na ok. 1 godzinkę, aby ziemniaczki ładnie się zarumieniły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy