Marchew i cytryna zamknięte razem w słoiku? Czemu nie. Razem tworzą idealny duet na jesienne i zimowe dni. Złocista konfitura to świetny dodatek do herbaty, grzanek z masłem, pieczonego drobiu.
12 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
1/2 kg cytryn,
1 kg marchewki,
4 szklanki wody,
4 szklanki cukru.
Złocista konfitura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny dobrze umyć gorącą wodą. Pokroić razem ze skórką na cienkie półplasterki, pestki wyrzucić. Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.Marchew i cytrynę włożyć do garnka z wodą, zostawić na noc. Potem doprowadzić do wrzenia, gotować 25 minut. Wsypać cukier, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 20 minut.
3.Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych, suchych słoików i od razu zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwrócić do góry nogami i poczekać aż ostygną
Komentarze