złote amarantuski

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pierwszy raz amarantuski upiekłam dla mojego męża, który lubi zdrowo się odżywiać. Jednak od pierwszej chwili gdy cała rodzina ich spróbowała, zawładnęły naszym podniebieniem i na stałe zagościły w menu.

  • 20 min

Składniki:

  • PRZEPIS:

    - 1 jajko
    - 1 banan
    - szczypta soli
    - 7 łyżek miodu naturalnego (płynnego)
    - 1 torebka cukru wanilinowego
    - 4 łyżki rodzynek
    - 1,5 szkl. amarantusa ekspandowanego ("poppingu")
    - 1 szkl. mąki owsianej (może być również zwykła mąka pszenna)
    - 2 łyżki oleju
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Złote amarantuski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie (ok 20min)

    Białko z jajka zmiksować ze szczyptą soli na sztywno, dodać żółtko, a następnie banana, olej, cukier wanilinowy i miód.
    Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, rodzynki i amarantusa ekspandowanego i delikatnie wymieszać.
    Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe ciasteczka. Piec ok. 10 minut.
    Smacznego!

Porady

Po uformowaniu ciasteczek można posypać je cukrem cynamonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy