Zmiksowana zupa kapuściana z makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Co zrobić, aby z kapusty zrobić lekką, letnią zupę? Jest na to sposób. :D

  • 30 min

Składniki:

  • -1 l bulionu
    -50 dag młodej kapusty
    -2 świeże ogórki
    -2 łyżki masła
    -100 g makaronu nitki
    -2 łyżki koncentratu pomidorowego
    -natka pietruszki
    -przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk

Zmiksowana zupa kapuściana z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę czyścimy, płuczemy, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego, lubczyku, paru ziarenek ziela angielskiego.
  • 2. Ogórki obieramy, płuczemy, kroimy w półplasterki, krótko podsmażamy na maśle, dodajemy do kapusty w połowie gotowania.
  • 3. Gotujemy aż do miękkości warzyw.
  • 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek do smaku.
  • 5. Gotową zupę miksujemy blenderem na jednolitą masę.
  • 6. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 7. Zupę podajemy z makaronem, posypaną natką pietruszki.

Porady

Możemy dodać także posiekane listki świeżej bazylii, aby nadać zupie aromat.

Komentarze

Podobne przepisy