Zmysłowe kokosowo-owocowe nigiri

0 (0 ocen)

  • 15 min

Egzotyczny deser to moja wariacja na temat japońskiego nigiri.Głównym składnikiem jest ryż gotowany w mleku kokosowym,świeże owoce mango,kiwi i banany.Barwy,smak i zapach deseru wprawiają w zachwyt.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g białego długoziarnistego ryżu
    1 puszka mleka kokosowego
    1 dojrzałe mango
    1 kiwi
    1 banan
    300 ml wody
    1 łyżka cukru wanilinowego z prawdziwą wanilią
    6 łyżek wiórków kokosowych najlepiej bawrionych np. żółtych,mogą być też białe

Zmysłowe kokosowo-owocowe nigiri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podstawa nigiri 1. Ryż ugotować w wodzie wymieszanej z mlekiem kokosowym (20 minut).Zdjąć z ognia,osaczyć,przełożyć do prostokątnego naczynia,ubić,posypać barwionymi wiórkami kokosowymi.Odstawić w chłodne miejsce.
  • owoców raj 2. Owoce obrać,pokroić w plasterki(można użyć wyobraźni i wykroić różne kształty).
  • wycinanie nigiri 3. Z ryżu wyciąć okrągłą foremką (lub inną) zgrabne porcje.
  • zmysłowy deser 4. Na każdej porcji ryżu ułożyć plastry banana,mango,na wierzchu kiwi.Owocowe nigiri wyglądają i pachną tak tak apetycznie,że lepiej zrobić ich sporo.Ich smak jest po prostu boski!

Porady

1)Jeżeli nie macie mleka kokosowego wymieszajcie mleko z wiórkami kokosowymi,dodajcie cukier wanilinowy. 2)Ryż można ubić w prostokątnym naczyniu,posypać wiórkami.Gdy nabierze formy prostokątnej wówczas naczynie odwrócić.Prostokątną porcję ryżu pokroić na mniejsze części.Uzyskamy kwadratowe lub prostokątne nigiri.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy