żółty krem warzywny z grzankami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna zupa krem w pięknym złotym kolorze, zachwyca zarówno swoim smakiem jak i aromatem.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 cebule
    3 marchewki
    2 pietruszki (korzeń)
    3-4 ziemniaki
    3 łyżki masła
    łyżka miodu
    ok. 3 litry wody
    szczypta szafranu lub kurkumy
    2 łyżeczki soli
    pieprz ziołowy
    oregano, majeranek, tymianek
    2-3 ziela angielskie
    liść laurowy
    suszona papryka jalapeno w płatkach

    2 kromki chleba z ziarnami
    1 łyżka oliwy z oliwek
    garść pestek dyni
    garść ulubionych orzechów, ja użyłam włoskich

Żółty krem warzywny z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w kostkę i smażymy na klarowanym maśle, aż zacznie się karmelizować, żeby przyspieszyć możemy cebulę posolić i lekko posypać cukrem. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kostkę i dusimy chwilę na maśle.
  • 2. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dajemy liść i ziele angielskie. Po ok. 30 minutach, wyjmujemy ziela i liść, resztę miksujemy blenderem. Jeszcze raz zagotowujemy przyprawiamy do smaku kurkumą lub szafranem, oregano, majerankiem, tymiankiem i jalapeno.
  • 3. Kromki chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie. Orzechy i pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  • 4. Zupę przelewamy do misek, posypujemy grzankami, orzechami i pestkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy