Żółty krem warzywny z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę i smażymy na klarowanym maśle, aż zacznie się karmelizować, żeby przyspieszyć możemy cebulę posolić i lekko posypać cukrem. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kostkę i dusimy chwilę na maśle.
2.Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dajemy liść i ziele angielskie. Po ok. 30 minutach, wyjmujemy ziela i liść, resztę miksujemy blenderem. Jeszcze raz zagotowujemy przyprawiamy do smaku kurkumą lub szafranem, oregano, majerankiem, tymiankiem i jalapeno.
3.Kromki chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie. Orzechy i pestki dyni prażymy na suchej patelni.
4.Zupę przelewamy do misek, posypujemy grzankami, orzechami i pestkami.
Komentarze