Zrazy dla ciekawskich

0 (0 ocen)

  • 40 min

Oryginalny przepis dla znudzonej coniedzielnym schabowym rodziny. Nazwa powstała przypadkowo, gdy rodzina z zaciekawieniem dochodziła zawartości farszu :)

  • 40 min

Składniki:

  • Schab – 0,5 kg (w plastrach),
    Ser kanapkowy typu greckiego,
    1 Marchewka,
    1 Cebula,
    Bazylia, koper, czosnek granulowany,
    Mąka, pieprz i sól,
    Śmietana,
    Bulion ok. 1 litra opcjonalnie można użyć kostki rosołowej,
    Olej do smażenia.

Zrazy dla ciekawskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu równomiernie ale dosyć intensywnie rozbijamy tłuczkiem oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

    Wnętrze zraza smarujemy białym serem, dodajemy czosnek granulowany odrobinę startej marchewki oraz niewielką ilość kopru i liść bazylii. Mięso spinamy wykałaczkami i prószymy mąką.

    Zrazy smażymy na niewielkiej ilości oleju (polecam rzepakowy) na rumiano, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pozostałą część uprzednio startej marchewki. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu polewając mięso wywarem by nie było suche.

    Pod koniec redukujemy wywar podwyższając temperaturę, dodajemy śmietanę i odrobinę kopru do sosu.

    Serwuję z ziemniaczkami i koperkiem oraz dowolną surówką.

    Smacznego

Porady

Wewnętrzną część zraza możemy przyprawić bez soli ponieważ ser kanapkowy jest już słony. Warto dodać świeże zioła, jednak można użyć suszonych. Schab z powodzeniem możemy zastąpić filetem z piersi kurczaka. Jeśli spinamy mięso wykałaczkami, trzeba o nich pamiętać przed podaniem na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy