Zrazy z bakłażana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
    200 g szynki gotowanej
    150 g sera Dziugas
    pomidorowy sos z bazylią
    sól
    pieprz

Zrazy z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zrazy z bakłażana 1. Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera.
    Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami.
    Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem zrazy, posypałem resztą startego sera. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Podałem gorące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy