Zrazy z bakłażana i szynki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Można je podawać na popołudniową przekąskę, albo zaplanować jako atrakcyjną przystawkę na przyjęcie.

  • 40 min

Składniki:

  • - duży bakłażan
    - 100g cieniutkich plastrów szynki parmeńskiej
    - 200g mozzarelli
    - 3 łyżki parmezanu świeżo startego
    - 3 łyżki oleju
    - puszka pomidorów b/skórki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula
    - sól
    - pieprz
    - zioła / bazylia, oregano/

Zrazy z bakłażana i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane zrazy do zapiekania 1. Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać solą z obu stron i zostawić, aby puściły wodę na 30 minut. Następnie opłukać, osuszyć i podsmażyć na małym ogniu na złoty kolor. Mozzarellę pokroić w słupki. Plastry bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku. Na plastrze szynki ułożyć plaster bakłażana, na końcówkach położyć słupek mozzarelli. Zwinąć plastry wokół mozzarelli.
  • 2. Przygotować sos pomidorowy. Cebulę i czosnek rozdrobnić i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory i dusić ok. 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać zioła. Całość zmiksować na gładki sos. Zrazy przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 220ºC przez ok. 10 minut. Zrazy można podać gorące lub chłodne jako przystawkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy