Zrazy z bakłażana i szynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać solą z obu stron i zostawić, aby puściły wodę na 30 minut. Następnie opłukać, osuszyć i podsmażyć na małym ogniu na złoty kolor. Mozzarellę pokroić w słupki. Plastry bakłażana ułożyć na papierowym ręczniku. Na plastrze szynki ułożyć plaster bakłażana, na końcówkach położyć słupek mozzarelli. Zwinąć plastry wokół mozzarelli.
2.Przygotować sos pomidorowy. Cebulę i czosnek rozdrobnić i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory i dusić ok. 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, dodać zioła. Całość zmiksować na gładki sos. Zrazy przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 220ºC przez ok. 10 minut. Zrazy można podać gorące lub chłodne jako przystawkę.
Komentarze