Zrazy z mozzarellą i zurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Propozycja dla tych, co nie lubią nudy na talerzu.

  • 40 min

Składniki:

  • 8 plastrów polędwicy wieprzowej
    8 plastrów szynki parmeńskiej
    1 mozzarella
    konfitura z żurawiny
    sól
    pieprz
    przyprawa do wieprzowiny
    1 łyżeczka mieszanki babki płesznik i jajowatej
    mąka do panierowania

Zrazy z mozzarellą i zurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny z obu stron.
    Na każdym kawałku układamy szynkę parmeńską, plaster mozzarelli i konfiturę z żurawiny wedle uznania.
    Zawijamy i panierujemy w mące. W razie potrzeby wbijamy wykałaczkę.

  • 2. Zrazy obsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Mięso co jakiś czas obracamy.
    Kiedy będzie miękkie dodajemy mieszankę babki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Te biało-brązowe ziarenka delikatnie zagęszczą sos, dlatego nie należy przesadzać z ilością.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy