Zupa bacy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowa zupa warzywna. Zadziwiająco lekka, delikatna z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem bryndzy. Kwintesencja polskiej kuchni.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchew: 200 gramów
    - pietruszka: 200 gramów
    - seler: 200 gramów
    - żółta cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - masło: 20 gramów
    - woda: 1.5 litra
    - bryndza: 125 gramów
    - wędzona słonina: 50 gramów
    - duże ziemniaki: 4 sztuki
    - pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, sól: 1 szczypta

Zupa bacy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, kroimy na średnie kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa przez około 5 minut.
  • 2. Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
  • 3. Następnie do zupy dodajemy bryndzę i miksujemy całość na gładki krem.
  • 4. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki.
  • 5. Boczek lub słoninę kroimy w drobną kosteczkę i na patelni wytapiamy na skwarki.
  • Zupa bacy 6. Ugotowane ziemniaki przekładamy na talerze, zalewamy zupą i posypujemy skwarkami.
  • Zupa bacy 7. Do zupy zamiast gotowanych ziemniaków można podać małe placki ziemniaczane.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy