Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy warzywa: brokuły osobno, resztę warzyw osobno. Róże brokułów wkładamy do gotującej się lekko osłodzonej wody (słodka woda pomaga zachować ładny zielony kolor). Kiedy warzywa zmiękną na jakieś 5 minut przed końcem, dodajemy sól (warzywa, które są za szybko solone dłużej się gotują).Następnie ugotowane warzywa i brokuły wkładamy do jednego garnka zalewamy 0,5 l bulionu z kurczaka i miksujemy (lub do wywaru z gotowanych warzyw dorzucamy po prostu brokuły i miksujemy. Warto zrobić wywar na kościach lub skrzydełkach z kurczaka).
Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku.
Zupę podajemy ze śmietaną i ulubionymi dodatkami do kremowych zup, np. grzankami, płatkami migdałowymi czy groszkiem ptysiowym.
Komentarze