Zupa brokułowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Czyż ta miseczka nie wygląda apetycznie ? a zupa jest pyszna i nie mniej pyszna od bardzo popularnej zupy krem z brokuła.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 mały brokuł
    4 większe ziemniaki
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/4 szklanki śmietany 30%
    przyprawy

Zupa brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł podzielić na różyczki, od zielonej części różyczek odciąć łodygi i pokroić je w mniejsze kawałki ( główny trzon wyrzucamy), pokrojone łodygi przekładamy do garnka i zalewamy 1 litrem bulionu warzywnego, dodajemy łyżkę masła, gotujemy do miękkości. Po kilku minutach miękkie łodygi odcedzamy do miseczki, a do bulionu wrzucamy pietruszkę, seler i marchewkę pokrojone w cienkie słupki oraz ziemniaki pokrojone w troszkę większa kostkę, gotujemy. Rozdrobnione na mniejsze części różyczki brokuła dodajemy do garnka w momencie kiedy warzywa będą prawie całkiem miękkie ( brokuł ma się ugotować, ale nie rozgotować). Odcedzone łodygi miksujemy z 1 szklanką wody i dodajemy brokułową pulpę do garnka, dolewamy śmietankę i po zagotowaniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem można posypać zieloną pietruszką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy