Zupa brokułowo-dyniowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Syta i rozgrzewająca, polecam na chłodne dni.

  • 35 min

Składniki:

  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
    1 średni brokuł
    300 g dyni hokkaido
    100 g serka topionego
    listek laurowy
    kilka kulek ziela angielskiego
    pół łyżeczki mielonego imbiru
    sól
    biały pieprz
    kurkuma
    grzanki

Zupa brokułowo-dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, łodyżki odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
    Do wrzącego wywaru dodajemy listek i ziele oraz łodyżki brokuła, gotujemy ok 5-7 minut.
    Dodajemy dynię i różyczki brokuła, gotujemy do miękkości.
  • 2. Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy z zupy listek i ziele, dodajemy serek topiony i blenderem miksujemy na krem.
    Następnie doprawiamy do smaku przyprawami.
    Podajemy z grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy