1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
1 średni brokuł
300 g dyni hokkaido
100 g serka topionego
listek laurowy
kilka kulek ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonego imbiru
sól
biały pieprz
kurkuma
grzanki
Zupa brokułowo-dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki, łodyżki odcinamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Dynię obieramy, kroimy w kostkę.
Do wrzącego wywaru dodajemy listek i ziele oraz łodyżki brokuła, gotujemy ok 5-7 minut.
Dodajemy dynię i różyczki brokuła, gotujemy do miękkości.
2.Gdy warzywa są już miękkie, wyjmujemy z zupy listek i ziele, dodajemy serek topiony i blenderem miksujemy na krem.
Następnie doprawiamy do smaku przyprawami.
Podajemy z grzankami.
Komentarze