Koszmar dzieciństwa na nowo odkryty, odczarowany i pokochany. ;)
30 min
Składniki:
2 litry bulionu drobiowego
0,5 kg brukselki
4 średniej wielkości ziemniaki
1 marchewka
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
200 g wędzonego boczku
1 łyżeczka cukru
50 g masła
sól i pieprz do smaku
1 cebula
Zupa brukselkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion wlewamy do garnka, dodajemy boczek, obrane ząbki czosnku, pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.
Brukselki myjemy, obcinamy twardą końcówkę i ściągamy wierzchnie liście, jeśli są brzydkie. Kroimy na cztery części i wrzucamy do zupy. Dosładzamy, dodajemy masło i dusimy przez dwadzieścia minut.
Następnie wyciągamy boczek, drobno kroimy i podsmażamy na suchej patelni razem z cebulą.
Zupę zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy posypaną boczkiem.
Komentarze