Zupa brukselkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Koszmar dzieciństwa na nowo odkryty, odczarowany i pokochany. ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 litry bulionu drobiowego
    0,5 kg brukselki
    4 średniej wielkości ziemniaki
    1 marchewka
    3 ząbki czosnku
    200 ml śmietany 18%
    200 g wędzonego boczku
    1 łyżeczka cukru
    50 g masła
    sól i pieprz do smaku
    1 cebula

Zupa brukselkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy boczek, obrane ząbki czosnku, pokrojone ziemniaki oraz marchewkę.

    Brukselki myjemy, obcinamy twardą końcówkę i ściągamy wierzchnie liście, jeśli są brzydkie. Kroimy na cztery części i wrzucamy do zupy. Dosładzamy, dodajemy masło i dusimy przez dwadzieścia minut.

    Następnie wyciągamy boczek, drobno kroimy i podsmażamy na suchej patelni razem z cebulą.

    Zupę zagęszczamy śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy posypaną boczkiem.

Komentarze

Podobne przepisy