Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na zupę brukselkową. Przygotowana na drobiowym wywarze z dodatkiem mrożonych warzyw i słodkiej śmietanki smakuje pysznie. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l wody
    1 udko z kurczaka
    30 dag brukselki
    4 ziemniaki
    30 dag mrożonki warzywnej ( groszek, marchewka, kalafior, kukurydza )
    4 łyżki śmietanki 30%
    domowa przyprawa do zupy

Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy i obieramy brukselkę. Do zagotowanej wody wkładamy umyte udko bez skóry i gotujemy przez 20 minut, zbieramy szumowiny.
    W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w sporą kostkę.
    Pokrojone ziemniaki, brukselkę i mrożone warzywa dokładamy do garnka z udkiem i gotujemy do miękkości. Udko wyjmujemy z zupy i oddzielamy mięso od kości, mięso wkładamy ponownie do garnka.
    Na samym końcu doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy