Zapraszam na zupę brukselkową. Przygotowana na drobiowym wywarze z dodatkiem mrożonych warzyw i słodkiej śmietanki smakuje pysznie. Polecam.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 l wody
1 udko z kurczaka
30 dag brukselki
4 ziemniaki
30 dag mrożonki warzywnej ( groszek, marchewka, kalafior, kukurydza )
4 łyżki śmietanki 30%
domowa przyprawa do zupy
Zupa brukselkowa z mrożonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy i obieramy brukselkę. Do zagotowanej wody wkładamy umyte udko bez skóry i gotujemy przez 20 minut, zbieramy szumowiny.
W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki, kroimy w sporą kostkę.
Pokrojone ziemniaki, brukselkę i mrożone warzywa dokładamy do garnka z udkiem i gotujemy do miękkości. Udko wyjmujemy z zupy i oddzielamy mięso od kości, mięso wkładamy ponownie do garnka.
Na samym końcu doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Komentarze