Zupa brukselkowo-pieczarkowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i pożywana zupka z brukselek i pieczarek podsmażonych na maśle, ugotowana na wywarze drobiowym. Polecam :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ćwiartki w kurczaka
    3 liście laurowe
    2 pietruszki
    2 marchewki
    4 ziemniaki
    1/2 kg brukselki
    400 gram pieczarek
    2 łyżki masła
    1 pęczek natki pietruszki
    1 łyżka śmietany
    sól i pieprz do smaku.

Zupa brukselkowo-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucić do wrzącej wody, dodać liście laurowe i sól. Gotować 30 minut. W międzyczasie pokroić warzywa: ziemniaki w kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki. Dodać do wywaru i gotować 10 minut. Następnie wrzucić oczyszczoną brukselkę i gotować kolejne 10 minut.
    W tym czasie pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wrzucić pieczarki do garnka i gotować 1-2 minuty. Dodać śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami zupy. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy