Zupa cebulowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w plasterki cebulę lekko podsmażyć na maśle, oprószyć mąką (ja używam maki kukurydzianej), po czym zrumienić. Następnie wlać trochę zimnego bulionu zrobionego z kostki (ja wolę robić wywar z włoszczyzny z dodatkiem vegety, ale żeby danie było "szybkie" polecam kostki warzywne). Przelać to do garnka z resztą wywaru. Wymieszać, dodać przyprawy, i gotować na małym ogniu ok 20 minut. Kajzerkę pokroić na kromki. Kromki podsmażyć na oleju - zrumienić. Do żaroodpornych miseczek włożyć kromki (ja użyłam metalowych garnuszków babci;)). Kromki zalać zupą i posypać odrobiną sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut. Po przełożeniu na talerze posypać jeszcze serem by zupka ładnie wyglądała.
Komentarze