Zupa cebulowo-serowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo gęsta, pożywna, dla wielbicieli cebuli i sera żółtego.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - 4-5 cebul: 5 sztuk
    - bulion warzywny z kostki: 1.5 litra
    - masła roślinnego: 2 łyżki
    - kajzerka: 1 sztuka
    - starty ser żółty: 3 łyżki
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - pieprz i sól: 1 szczypta

Zupa cebulowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną w plasterki cebulę lekko podsmażyć na maśle, oprószyć mąką (ja używam maki kukurydzianej), po czym zrumienić. Następnie wlać trochę zimnego bulionu zrobionego z kostki (ja wolę robić wywar z włoszczyzny z dodatkiem vegety, ale żeby danie było "szybkie" polecam kostki warzywne). Przelać to do garnka z resztą wywaru. Wymieszać, dodać przyprawy, i gotować na małym ogniu ok 20 minut. Kajzerkę pokroić na kromki. Kromki podsmażyć na oleju - zrumienić. Do żaroodpornych miseczek włożyć kromki (ja użyłam metalowych garnuszków babci;)). Kromki zalać zupą i posypać odrobiną sera. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut. Po przełożeniu na talerze posypać jeszcze serem by zupka ładnie wyglądała.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy