ZUPA CORDON BLEU

0 (0 ocen)

  • 60 min

zaskakująca smakiem , pyszna kremowa zupa z serem pleśniowym i kurczakiem

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 filetu z kurczaka
    2 szklanki bulionu drobiowego
    1 szklanka mleka
    1 ząbek czosnku
    100 gram sera pleśniowego (użyłam sera lazur)
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1/2 szklanki wody
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    grzanki

Zupa cordon bleu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet gotujemy w bulionie. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy i kroimy na drobne kawałki.
    Do bulionu dodajemy mleko,masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurczaka rozdrabniamy blenderem z odrobiną bulionu, a następnie dodajemy do zupy. Dodajemy także pokrojony w kostkę ser. Wszystko mieszamy i gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera.
    Jeśli zupa wydaje się za rzadka zagęszczamy ją dodając mąkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.
    Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Zupę podajemy polaną odrobiną oliwy z oliwek oraz grzankami lub chipsami z boczku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy