Pewnie nie będę zbyt oryginalna, ale tak mnie dzisiaj "naszło" na ugotowanie czegoś absolutnie sezonowego, przypomniałam sobie o dwóch cukiniach w lodówce i zupa gotowa, a jaka pyszna!
15 min
Składniki:
-dwie średniej wielkości cukinie
-1 cebulę również rozdrobnić i dwa spore ząbki czosnku
-1 łyżka oliwy
-2 szklanki rosołu
kilka listków mięty
pół szkl.śmietany
sól,pieprz, natka pietruszki
kilka grzanek
Zupa cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-dwie średniej wielkości cukinie pokroić w kostkę
-1 cebulę również rozdrobnić i z dwoma sporymi ząbkami czosnku
-1 łyżkę oliwy wlać do garnka z grubym dnem, rozgrzać oliwę , dodać pokrojoną cebulę i czosnek, lekko zeszklić, dodać cukinię i spory obrany ziemniak pokrojony w kostkę, całość podsmażyć około 5 minut, wlać 2 szklanki rosołu warzywnego, może być z kostki rosołowej,dodać kilkanaście listków mięty, co świetnie "ożywi" smak, gotować jeszcze 10 minut.
Całość zmiksować , z połową szklanki śmietany 12%, zagotować, doprawić pieprzem i solą. Podawać z posiekaną natką pietruszki i grzankami.
Zupy nie zagęszczam żadną mąką, jest dostatecznie gęsta, nawet kropka śmietany na wierzchu doskonale się trzyma.
Komentarze