Zupa cukiniowa

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pewnie nie będę zbyt oryginalna, ale tak mnie dzisiaj "naszło" na ugotowanie czegoś absolutnie sezonowego, przypomniałam sobie o dwóch cukiniach w lodówce i zupa gotowa, a jaka pyszna!

  • 15 min

Składniki:

  • -dwie średniej wielkości cukinie
    -1 cebulę również rozdrobnić i dwa spore ząbki czosnku
    -1 łyżka oliwy
    -2 szklanki rosołu
    kilka listków mięty
    pół szkl.śmietany
    sól,pieprz, natka pietruszki
    kilka grzanek

Zupa cukiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -dwie średniej wielkości cukinie pokroić w kostkę
    -1 cebulę również rozdrobnić i z dwoma sporymi ząbkami czosnku
    -1 łyżkę oliwy wlać do garnka z grubym dnem, rozgrzać oliwę , dodać pokrojoną cebulę i czosnek, lekko zeszklić, dodać cukinię i spory obrany ziemniak pokrojony w kostkę, całość podsmażyć około 5 minut, wlać 2 szklanki rosołu warzywnego, może być z kostki rosołowej,dodać kilkanaście listków mięty, co świetnie "ożywi" smak, gotować jeszcze 10 minut.
    Całość zmiksować , z połową szklanki śmietany 12%, zagotować, doprawić pieprzem i solą. Podawać z posiekaną natką pietruszki i grzankami.
    Zupy nie zagęszczam żadną mąką, jest dostatecznie gęsta, nawet kropka śmietany na wierzchu doskonale się trzyma.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy