zupa cukiniowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 20 min

uwielbiam gotować potrawy z soczewicy a akurat w domu miałam również cukinie która zainspirowała mnie do połączenia tych smaków.

  • 20 min

Składniki:

  • pół szklanki soczewicy czerwonej
    1 średnia cukinia
    mała cebula czerwona
    pomidor
    2 szklanki bulionu
    3 łyżki kukurydzy
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    2 małe marchewki
    2 ząbki czosnku
    kiełbasa lub mięso według uznania
    olej do smażenia
    sól,pieprz

Zupa cukiniowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do gotującego się buliony wsypujemy wcześniej opłukaną soczewicę i gotujemy na wolnym ogniu . Warzywa i kiełbasę kroimy w grubszą kostkę i smażymy na większym ogniu przez 4 min mieszając i dodajemy do gotującej się soczewicy. przyprawiany solą o pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem. całość gotujemy jeszcze przez koło 10 mim. na koniec dodajemy przecier pomidorowy. i już można zajadać

Porady

aby zupa była jeszcze bardziej syta można dodać ziemniaki lub jeśli chcemy dodać trochę orientalnego smaku można dodać curry, imbir oraz kolendrę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy