Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

Zupka poprawiająca odporność, syta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Moim dzieciom bardzo smakuję :)

Składniki:

  • • 3 ziemniaki
    • 1 cebula
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 serki topione (200g np.śmietankowe)
    • 1,5 L rosołu lub wody
    • Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
    • 1 łyżka masła
    • Starty ser żółty
    • grzanki
    • koperek

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno pokrojoną cebule podsmażamy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i zalewamy wodą. Całość przekładamy do garnka w który gotujemy ziemniaki, dodajemy przyprawy. Po ok. 20 minutach wszystko miksujemy (wyciągamy liście laurowe i ziele). Do zupy wlewamy roztopiony na wolnym ogniu serek topiony i pokrojony koper, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy gorącą z grzankami posypanymi serem żółtym.

    Grzanki: Pokroić bułkę w drobną kostkę i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć ciągle mieszając aż się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy