Zupa czosnkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na jesienne chłody i przeziębienia.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mała główka czosnku: 1 sztuka
    - boczek wędzony: 5 dekagramów
    - rosół (niezbyt słony i raczej łagodny w smaku): 1 litr
    - żółtko surowe: 1 sztuka
    - śmietana: 1 łyżka
    - masło: 4 łyżki
    - kromki czerstwego chleba (cienkie): 2 sztuki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka
    - słodka papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - posiekana zielenina do posypania: 1 łyżka

Zupa czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrany czosnek posiekać. Boczek pokroić w plastry. Zrumienić na maśle, dodać pokruszony chleb, zrumienić lekko, Obrany czosnek przecisnąć przez praskę,dodać do chleba i boczku, krótko podsmażyć. Całość przełożyć do bulionu, wsypać paprykę i gotować ok. 15 minut. Wyjąc boczek. Zmiksować. Żółtko roztrzepać ze śmietaną, połączyć z mąką. Wlać do gotującej się zupy. Rozlać do miseczek, posypać posiekanym boczkiem i zieleniną. Podawać z grzankami. Najlepsza jest gorąca, podana zaraz po ugotowaniu.

Komentarze

Podobne przepisy