Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna zupka fasolowa. Najlepiej smakuje podana z plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

  • woda - 3 l.
    kostka rosołowa - 1 szt.
    fasola konserwowa biała ( z puszki ) - 1 puszka
    warzywa suszone - 1 łyżka
    ziemniaki - 5 małych szt.
    marchew - 1 szt.
    ziele angielskie - 4 kulki
    liść laurowy - 2 szt.
    sól - do smaku
    Pieprz czarny - do smaku
    boczek parzony - 200 gram
    papryka słodka mielona - 1 łyżka
    natka pietruszki - 1 łyżka

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę.
    Do garnka wlać wodę. Dodać przecedzoną fasolę, ziemniaki z marchwią, kostkę rosołową, warzywa suszone oraz pokrojony w kostkę boczek.
    Gdy zupa zmniejszy objętość dodać ziele, liście laurowe ewentualnie dolać przegotowanej wody.
    Dodać paprykę, sól, pieprz wymieszać. Gdy fasola zmięknie zupa gotowa. Na sam koniec dodać natkę pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy