Zupa fasolowa z kiełbasą

0 (0 ocen)

Bardzo szybka w przygotowaniu , treściwa zupa. Na domowym rosole z warzywami , konserwową fasolą i smażoną kiełbasą. Posypana na talerzu pikantnym serem żółtym smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 2 l. domowego rosołu
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 por-biała część
    800g białej fasoli konserwowej ( 2 puszki)
    500 ml. przecieru pomidorowego
    500g. cienkiej kiełbasy
    1 łyżka oleju rzepakowego ( użyłam z ostrą papryką , bazylią i pomidorami)
    2 łyżki suszonego majeranku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sól , pieprz
    tarty ser żółty ( użyłam sera cheddar)

Zupa fasolowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę obrać umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Pora rozkroić , dokładnie wypłukać , posiekać drobno.
    W garnku podgrzać rosół , dodać warzywa gotować do miękkości.
  • 2. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry , usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
  • 3. Do zupy dołożyć odsączoną fasolę , kiełbasę ,wlać przecier pomidorowy oraz doprawić majerankiem , natką pietruszki solą i pieprzem.
    Gotować kolejne 10 min.
    Zupę na talerzu posypać tartym serem żółtym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy