Bardzo szybka w przygotowaniu , treściwa zupa. Na domowym rosole z warzywami , konserwową fasolą i smażoną kiełbasą. Posypana na talerzu pikantnym serem żółtym smakuje wyśmienicie.
Składniki:
2 l. domowego rosołu
2 marchewki
1 pietruszka
1 por-biała część
800g białej fasoli konserwowej ( 2 puszki)
500 ml. przecieru pomidorowego
500g. cienkiej kiełbasy
1 łyżka oleju rzepakowego ( użyłam z ostrą papryką , bazylią i pomidorami)
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól , pieprz
tarty ser żółty ( użyłam sera cheddar)
Zupa fasolowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew i pietruszkę obrać umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pora rozkroić , dokładnie wypłukać , posiekać drobno.
W garnku podgrzać rosół , dodać warzywa gotować do miękkości.
2.Kiełbasę pokroić w cienkie plastry , usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
3.Do zupy dołożyć odsączoną fasolę , kiełbasę ,wlać przecier pomidorowy oraz doprawić majerankiem , natką pietruszki solą i pieprzem.
Gotować kolejne 10 min.
Zupę na talerzu posypać tartym serem żółtym.
Komentarze