Zupa fasolowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimna wodą, pozostawiamy na noc żeby się namoczyła, następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową wodą i gotujemy fasolę do miękkości, odcedzamy.Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, całość zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości żeberek, mięso i cebulę wyjmujemy z wywaru.
2.Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie pół plasterki, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z ugotowaną fasolą, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domową jarzynką oraz majerankiem. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do zupy.
Komentarze