Zupa fasolowa z kiełbasą

0 (0 ocen)

Smaczna zupa z białej fasoli z kiełbaską, jest bardzo aromatyczna, syta i rozgrzewająca, idealna na chłodne zimowe dni.

Składniki:

  • 0,5 kilograma wędzonych żeberek
    3 litry wody
    1 szklanka drobnej białej fasoli
    2 marchewki
    1 pietruszka
    5 ziemniaków
    1 cebula
    kawałek kiełbasy
    2 łyżki mąki
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    5 ziaren pieprzu czarnego
    domowa jarzynka
    sól, pieprz
    majeranek
    2 ząbki czosnku

Zupa fasolowa z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimna wodą, pozostawiamy na noc żeby się namoczyła, następnego dnia wodę odlewamy, zalewamy nową wodą i gotujemy fasolę do miękkości, odcedzamy.Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy obrana cebulę, listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, całość zalewamy 3 litrami zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości żeberek, mięso i cebulę wyjmujemy z wywaru.
  • 2. Warzywa obieramy, marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie pół plasterki, ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy razem z ugotowaną fasolą, gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domową jarzynką oraz majerankiem. Kiełbasę kroimy w plasterki, dodajemy do zupy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy