Zupa grochowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo pożywna zupa.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • żeberka wędzone 500 g,
    groch połówki 300 g,
    ziemniaki 5 szt,
    marchewka 2 szt,
    pietruszka 1 szt,
    seler niewielki kawałek,
    cebula 1 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    listki laurowe 2 szt,
    ziele angielskie 4 szt,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    olej do smażenia,
    posiekana natka pietruszki,

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch i żeberka przełożyć do garnka, dodać listki laurowe, ziele angielskie i zalać około 2 l wody. Gotować do momentu aż groch będzie miękki.
    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, cebulę, obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka z grochem i żeberkami i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy