1.WYKONANIE :
Kości dokładnie myjemy i zalewamy wodą do przykrycia , wkładamy ziele angielskie i liście laurowe oraz opakowanie grochu , wstawiamy do gotowania i gotujemy aż do miękkości. W między czasie obieramy marchew pietruszkę seler i ścieramy na tarce jarzynowej . Ziemniaki i cebule obieramy i kroimy w kostkę. Por na pół o w talarki. Gdy kości są już miękkie to je wyjmujemy i dokładamy włoszczyznę i ziemniaki , gotujemy . Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni aby wytopił się własny tłuszczyk dokładamy do boczku cebule i smażymy do miękkości , dokładamy do zupy. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do zupy majeranek . Z wyjętych kości skubiemy mięsko jeśli trzeba to jeszcze je siekamy i dokładamy do zupy , doprawiamy do smaku . Gotowe smacznego
Porady
Do zupy mozna dodać zasmażkę z masła i mąki . Ja jednak tego nie robię
Komentarze