Zupa grochowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy podana z makaronem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g grochu łupanego
    500 g ulubionej kiełbasy cienkiej
    1 cebula
    1 marchewka
    1 mały seler
    Kawałek pora
    Gałązka lubczyku
    2 liście laurowe
    Po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
    Sól pieprz do smaku
    Pęczak pietruszki
    200 g dowolnego makaronu u mnie świderki

Zupa grochowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch wypłukaj, zalej zimną wodą i odstaw najlepiej na noc.
    Następnie dodaj pokrojone warzywa ,ziele angielskie , liście laurowe pieprz ziarnisty
    i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliła, dopraw solą i pieprzem.
    Kiełbasę i cebulę pokrój w pół plasterki usmaż na rumiano.
    Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
    Na talerzu ułóż makaron, wlej zupę na wierzch połóż kiełbasę i posyp natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy