Pyszna i sycąca zupa grochowa z dodatkiem warzyw oraz podsmażonej kiełbasy podana z makaronem.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
500 g grochu łupanego
500 g ulubionej kiełbasy cienkiej
1 cebula
1 marchewka
1 mały seler
Kawałek pora
Gałązka lubczyku
2 liście laurowe
Po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
Sól pieprz do smaku
Pęczak pietruszki
200 g dowolnego makaronu u mnie świderki
1.Groch wypłukaj, zalej zimną wodą i odstaw najlepiej na noc.
Następnie dodaj pokrojone warzywa ,ziele angielskie , liście laurowe pieprz ziarnisty
i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając żeby się nie przypaliła, dopraw solą i pieprzem.
Kiełbasę i cebulę pokrój w pół plasterki usmaż na rumiano.
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Na talerzu ułóż makaron, wlej zupę na wierzch połóż kiełbasę i posyp natką pietruszki.
Komentarze