Zupa groszkowa z makaronem jajecznym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Zupełnie inna zupa z groszku niż tradycyjna grochówka.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 50 dag groszku (może być mrożony)
    2 duże lub 3 niewielkie ziemniaki
    kawałek selera
    por lub pietruszka
    ok. 700 ml bulionu warzywnego (może być koncentrat w płynie)
    majeranek suszony - wg uznania
    makaron Lubella jajeczna 5 jaj wstążki
    200 ml śmietany kremówki
    sól i pieprz do smaku
    pestki dyni do rekoracji

Zupa groszkowa z makaronem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa groszkowa z makaronem 1. 1. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę. Tak samo pietruszkę, a jeśli wybraliśmy pora to pokroić go w krążki.
    2. Groszek i ziemniaki zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu - ok. 15 min.
    3. Całość zmiksować i doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem.
    4. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    5. Podgrzać zupę i dodać do niej makaron. Można posypać uprażonymi pestkami dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy