Zupełnie inna zupa z groszku niż tradycyjna grochówka.
45 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
50 dag groszku (może być mrożony)
2 duże lub 3 niewielkie ziemniaki
kawałek selera
por lub pietruszka
ok. 700 ml bulionu warzywnego (może być koncentrat w płynie)
majeranek suszony - wg uznania
makaron Lubella jajeczna 5 jaj wstążki
200 ml śmietany kremówki
sól i pieprz do smaku
pestki dyni do rekoracji
Zupa groszkowa z makaronem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę. Tak samo pietruszkę, a jeśli wybraliśmy pora to pokroić go w krążki.
2. Groszek i ziemniaki zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu - ok. 15 min.
3. Całość zmiksować i doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem.
4. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Podgrzać zupę i dodać do niej makaron. Można posypać uprażonymi pestkami dyni.
Komentarze