Zupa jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Dobra na ciepło w zimowe dni ,jaki i na zimno (chłodnik) w upały.

  • 35 min

Składniki:


  • 800 g jabłek
    1/2 laski cynamonu
    4 goździki
    łyżka mąki ziemniaczanej
    skórka starta z cytryny
    150 ml śmietany kremówki
    sok z cytryny
    cukier

Zupa jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyłem ,pokroiłem w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałem. Zalałem ½ l wody ,dodałem cynamon i goździki. Gotowałem 20 min. Wyjąłem przyprawy ,a jabłka wraz z płynem zmiksowałem. Dodałem szklankę wody i zagotowałem. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z 100 ml zimnej wody ,wlałem do zupy i gotowałem 5 min. Następnie dodałem startą skórkę cytrynową ,doprawiłem do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Śmietanę można wlać do zupy i wymieszać ,ja dodałem śmietanę przed podaniem. Polecam z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy