Zupa jabłkowa z bursztynem

0 (0 ocen)

Zupa jabłkowa z bursztynem.

Składniki:

  • Nalewka bursztynowa
    2 winne jabłka
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka masła
    1 łodyga selera naciowego
    1 marchew
    ½ papryczki chilli
    ½ l bulionu z kurczaka
    ¼ l soku jabłkowego
    ½ łyżeczki kardamonu
    200 ml śmietany słodkiej 18%
    Sól, pieprz
    30dag bursztynu-sera
    Natka pietruszki

Zupa jabłkowa z bursztynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę zeszklić razem z czosnkiem na maśle.
    Warzywa i jabłka pokroić na małe kawałki.
    Zagotować bulion z sokiem jabłkowym i dodać warzywa i jabłka. Gotować ,aż zmiękną i zmiksować.
    Doprawić do smaku.
    Dodać bursztyn-ser, roztopić , wlać śmietanę i gotować do zgęstnienia.
    Zupę nalać na talerze i do każdego dodać 3 krople bursztynówki.
    Podawać z grzankami i kilkoma plasterkami jabłka.
    Smacznego, na zdrowie !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy